La Comarca

La Ribera Baixa és una comarca de la Comunitat Valenciana amb una superfície de 276.81 km². Està limitada al nord amb l'Horta Sud i l'Albufera; a l'est amb la Mar Mediterrània; al sud per la Safor; i a l'oest per la Ribera Alta. Així mateix, s'estén pel tram final del riu Xúquer, pròxim ja a la seua desembocadura a Cullera.

La Ribera Baixa concentra la seua demarcació en un total de 12 municipis: Albalat de la Ribera, Almussafes, Benicull del Xúquer, Corbera, Cullera, Favara, Fortaleny, Llaurí, Polinyà del Xúquer, Riola, Sollana i Sueca. De tots aquest, Sueca, com a centre administratiu, és la capital de la comarca.

Les infraestructures ocupen un paper determinant en el desenvolupament econòmic i social de la Ribera, constituint un factor bàsic per a facilitar els fluxos econòmics entre els agents econòmics i els sectors productius, connectant amb la resta del país. És per això que l’autovia A-7 és el vertader eix vertebrador de la Ribera si parlem de comunicacions viàries. En la Ribera entra per Beneixida i ix per Almussafes. Els quilòmetres que transcorren per la comarca són geogràficament estratègics, ja que són els previs a la desviació del by‐pass de València i el desviament en el port, la qual cosa acosta la comunicació directa amb el centre d'Espanya i les connexions marítimes.

Aquesta excel·lent connexió ha permés la ubicació de polígons industrials al llarg d'aquesta via en municipis com és el d’Almussafes. A més, també es disposa de la N-322, que recorre longitudinalment el territori, passant per municipis com Sollana, Sueca, Cullera o Favara, per a eixir de la comarca i dirigir-se cap a Gandia. Una xarxa de carreteres secundàries recorren la zona de la costa i les poblacions d'interior. La via fèrria que uneix les poblacions de València i Gandia, té parada en els principals municipis de la comarca de la Ribera. Diverses línies d'autobusos comuniquen tant València com d'altres importants ciutats espanyoles, amb el centre turístic de la comarca, Cullera.

Es tracta doncs, d’una comarca geogràficament molt plana i dedicada quasi exclusivament a l’agricultura i sobretot a la taronja i l’arròs. Pel que fa a la  indústria, compta amb l’important fàbrica automobilística de Ford, situada a la localitat d’Almussafes. Per altra banda, a la zona costanera, principalment a Cullera, trobem una gran activitat turística.

La Ribera Baixa també destaca per el seu ampli ventall de tradicions, un ric patrimoni històric, paratges naturals (com és el Parc Natural de l’Albufera) i les seues increïbles platges. Les platges de Cullera i Sueca alternen la tranquil·litat amb el més cosmopolita. Algunes es troben al costat del nucli urbà mentre unes altres es mantenen naturals i quasi salvatges. Compten amb algunes de les més importants certificacions de qualitat com a Bandera Blava i la Q de Qualitat Turística, entre altres. Diverses d'elles compten amb accessos per a persones amb mobilitat reduïda.

A més, no cal oblidar que la Ribera Baixa és una Comarca amb una gran riquesa i oferta gastronòmica, on  destaca principalment per la gran varietat d'arrossos que s'elaboren (cal no oblidar que Sueca és el major i principal centre productor d'arròs d'Espanya). També estan el plat estrella com son el popular “all i pebre” i “l’espardenyà”  i un gran sortit de dolços típics i rebosteria, com els rotllos de Sant Blai i  l’arnadí entre d’altres. 

 

 

 

 

lacomarca